Gullaskrufs Glasbruk (1895-1983)
http://www.gullaskruv.se/jubileum/konstnarer.htmGullaskruf glasbruk startades 1895 för att tillverka fönsterglas, fönsterglasproduktionen fortgick till 1921 då glasbruket köptes upp för omläggning till produktion av hushålls- och prydnadsglas istället. Efter omställning kom den nya produktionen igång 1927, därefter tillverkades 5-6000 glas dagligen på Gullaskruf med en årsproduktion på runt 2 miljoner pjäser. Vissa glaspjäser var mycket små då en stor del av produktionen utgjordes av tillverkning för teknisk industri, de allra minsta pjäserna var flottörer till en teknisk apparat som endast vägde 0.2 gram/st, under en period var Gullaskruf också Sveriges största producent av pressglas.
Först 1930 kom Gullaskrufglaset i kontakt med allmänheten, det var på Stockholmsutställningen 1930 som den allmänna större publiken upptäckte glaset från Gullaskrufs glasbruk. I samma veva så kom Gullaskruf i kontakt med den utländska marknaden, under 1930 utgjorde glasbrukets export av nära 45% av dess totala försäljning. Glaset exporterades till USA, Storbritannien, Norge, Danmark, Schweiz, Kanada, Sydafrika, Australien och Sydamerika.
1940 och framåt så sålde Gullaskruf mycket glas till teknisk industri som ofta var beroende av pressglas vilket Gullaskruf var experter på. De sålde strålkastarglas till Volvo och bilindustrin, tandläkarglas, detaljer till spinnerier och mejerimaskiner samt mycket annat som behövdes i den svenska industrin på den tiden. Dessutom gjorde Gullaskrufs glasbruk många special-beställningsarbeten som har gett dem dess höga status som ett kvalitetsglasbruk från den period de var var verksamma. Bland annat gjorde Gullaskrufs glasbruk beställningsarbeten till restauranger, Sveriges Radio, till Svenskt Tenn och Dansk Design.
Skruf & Gullaskruf vad är vad?
Det är lätt att blanda ihop glasbruket Gullaskruf (1885-1983) med glasbruket Skruf (1887-) som är verksamt än idag.
Båda är småländska glasbruk som startades under samma tidsepok vid slutet av 1800-talet och de båda gick faktiskt samman 1973 med ytterligare två andra glassbruk för att tillsammans öka exporten av glas till länder utanför Sverige genom samarbete mot den internationella marknaden. Två år senare anslöt sig det idag välkända glasbruket Målerås till dem, de fem glasbruken bildade då tillsammans det gemensamma försäljningsbolaget ”Royal Krona” som dock gick i konkurs två år senare 1978.
Skruf glasbruk köptes då upp av Kosta Boda AB men lades sedan ner 1980, för att 1981 återuppstå genom att 4 glasarbetare tog över driften av glasbruket som står sig än idag.
Glasbruket Gullaskruf däremot köptes ett år tidigare 1977 upp av Orrefors glasbruk som då tog över driften med dess dåvarande 55 anställda, slutligen lades Gullskrufs glasbruk ner för gott den 30 september 1983.
Läs även:
Gullaskrufs Glasbruks Jubileumsbok
http://www.gullaskruv.se/jubileum/konstnarer.htm
Remmare likörglas från Gullaskruf Glasbruk (1885-1983) & Trelleborgs Glasbruk (1919-1955)
Fina 12 cm höga likörglas med en graverad vinbladsdekor som bård runt glaskuporna som har en diameter på Ø5cm.
Remmare är en typ av karaktäristiska vinglas för tyska Rehnviner, dessa likörglas är en mindre variant av Remmare vinglas men just för likör istället för vin.
Trelleborgs glasbruk (1919-1955) köptes vid dess konkurs upp av Gullaskruf glasbruk som döpte om det till Skånska Glasbruket, som då även tog över produktionen av Remmare likörglas, därav så kan man hitta nästintill identiska Remmare likörglas där vissa modeller är märkta Trelleborg och andra modeller märkta Gullaskruf. Skånska Glasbruket blev inte långvarigt och lades ner två år senare 1957, då all produktion flyttades till Gullaskruf Glasbruk.
Rekommenderat pris 200-250 kr/st
Äkta Remmare vinglas från Theresienthal i Tyskland (inte Gullaskruf)
Vinglas för tyska Rhenviner, i dagligt tal kallade Remmare. Vinglaset har en klargrön trumpetfot (Ø80mm) med de för Remmare karaktäriserande nopporna på övre delen av stjälken under kupan. Kupan är optikblåst av klarglas (Ø55mm/Ø70mm) med en volym på ca. 16cl, vidare är kupan graverad med en kasad vindruvsbård av vinrankor och vindruvsklasar, den totala höjden är 180mm.
Rekommenderat pris: 100-125kr/st
-
Anders Pehrson
-
Anna Ehrner
-
Anne Nilsson
-
Arthur Percy
-
Åsa Jungnelius
-
Berndt Friberg
-
Bertil Vallien (1)
-
Carl-Harry Stålhane
-
Edward Hald
-
Gunnar Asplund
-
Gunnar Nylund
-
Gunnel Sahlin
-
Hans Bergström
-
Hans-Agne Jakobsson
-
Ingeborg Lundin
-
Kjell Engman
-
Monica Bäckström
-
Nils Landberg (1)
-
Simon Gate
-
Stig Lindberg
-
Sven Palmqvist
-
Ulrica Hydman-Vallien
-
Vicke Lindstrand